Wijn kun je werkelijk van bijna álles maken. In ieder seizoen biedt de natuur wel iets waar prima wijn van kan worden gemaakt. Paardebloemen in april en mei geven een parchtige goudkleurige wijn met kerst. Vlierbloesem in de weken daarna, maar ook kersen, pruimen, bramen, vlierbessen en zelfs eikenbladeren vormen prima brouw-materiaal.

De appeloogst gebruiken we uiteraard ook om wijn en cider van te maken.

Wie het leuk vindt kan in la Sapience zijn eigen wijn maken. Aan het begin van de week maken we de most (het vruchtensap dat de basis van de wijn is) en na een aantal dagen gisten gaat de most over in een gistingsfles met waterslot die je mee naar huis kunt nemen. Als het brouwsel is uitgegist kan het gebotteld worden, dat kan hier geoefend worden, maar zal met de eigen gemaakte wijn thuis moeten gebeuren.

Zoals gezegd kan wijn maken het hele jaar door, met verschillende basisingrediënten, afhankelijk van wat de natuur in dat seizoen ter beschikking stelt.

Omdat wijn en cider maken in Normandië zeer populair was en nog steeds is, zijn er in de omgeving veel bruikbare materialen te vinden. Op de locale brocantes vind je mooie gistflessen in allerlei maten, soms nog in de oude manden. Ook flessen om te bottelen, wijnrekken, tonnen en allerlei handig gereedschap zijn regelmatig te koop. Bezoek aan zo'n brocante als onderdeel van de wijnmaak-workshop is dan ook een echte aanrader.