Moestuin


We hebben onze eigen moestuin aangelegd volgens het principe van de 'makkelijke moestuin'. Het grote verschil met een normale moestuin is dat je kleine bakken gebruikt (meestal 1,20 bij 1.20 meter). Die verdeel je weer onder in 16 vierkante vakken van 30 bij 30 cm. Elk vak beplant je met een andere groente.

De bakken zet je op je bestaande grond en vul je met een mix van vermiculiet, turfmolm en compost. Of je eigen grond geschikt is voor groente is dus niet belangrijk.

Door zo te tuinieren zijn al je groentes makkelijk te bereiken en te verzorgen, voorkom je verspilling van zaad, water en meststoffen, hoef je bijna niet te dunnen en te wieden en is je moestuin heel makkelijk te onderhouden. En je groente groeien als... groente!

De Makkelijke Moestuin (ook wel Vierkant Tuinieren genoemd) is gebaseerd op Square Foot Gardening; een methode die rond 1980 ontwikkeld is door Mel Bartelomew.

Compost is een heel belangrijk element in de groentetuin: je geeft voeding terug aan de aarde nadat je de groente ervan geoogst hebt. Ik vind het opbouwen van een composthoop een karwijtje dat veel voldoening geeft. Lekker buiten en je verzamelt allerlei tuinmateriaal waar je anders niets aan hebt en maakt er iets waardevols van.

Tijdens je verblijf op La Sapience kun je het concept van de makkelijke moestuin in de praktijk zien en leren toepassen. Het is ook voor kinderen erg leuk! De verse opbrengsten van de moestuin vind je op je bord bij de avondmaaltijden. Zeker buiten in de avondzon smaakt dat toch net even anders...


(C) 2005 - Alle rechten voorbehouden

Deze pagina afdrukken