Mijn oma is geboren in Jutphaas, op de oude boerderij 'de Middenhof'. Zij vertelde me vaak verhalen over hoe ze daar 's winters als klein meisje heel vroeg in het donker en in de mist de wei in moest om de koeien te zoeken en ze te melken. Angstig vond ze dat.

De melk werd gebruikt om kaas mee te maken, die mijn overgootvader één keer per week met paard en wagen naar de kaasmarkt in Gouda bracht. Een manier van leven die allang niet meer bestaat.

Een tastbaar bewijs heb ik echter nog: een oude kuip waar de kaas in werd gemaakt op de Middenhof, door mijn oma. En die gebruik ik nu weer om kaas te maken. Dat heeft toch wel wat moois en ik heb soms het idee dat ze meekijkt als ik er mee bezig ben. Of ik het dan allemaal helemaal goed doe is maar zeer de vraag....

Voor ons is zelf kaas maken geen noodzaak, maar gewoon leuk om te doen, niet duur en vooral erg lekker. Ons plan is op den duur ook de verse melk van een eigen koe te kunnen gebruiken, maar zover is het nog niet; we hebben nog geen koe. Het dichter bij huis halen van je eigen voedselproductie, krijgt dan natuurlijk helemaal mooi vorm. Zeker als je voldoende voedsel voor je eigen koe kan produceren.

Als je het leuk vindt kun je het op La Sapience leren: zelf kaas maken. Ook allerlei kruiden- en franse kazen horen tot de mogelijkheid.